Live the brand till Telenor Sverige

Telenor skapar varumärkes-ambassadörer med mobilen

Varumärkespositionering handlar om att använda alla tillgängliga kanaler för att visa vem man verkligen är! Telenor Sverige anser att deras anställda är en stor tillgång för företaget och ansiktet utåt mot marknaden. Det var med den insikten som idén LIVE THE BRAND föddes och det kreativa arbetet tog sin början…

Ge dina anställda praktisk erfarenhet av mobil interaktion

När Telenor höll på med utvecklingen av sin varumärkesstrategi kom de fram till fyra pelare som de ville bygga sin strategiska plattform på. En av pelarna gick ut på att förstå vikten av de anställdas potential som varumärkesambassadörer. Vi fick förtroendet att skräddarsy ett utbildningsprogram i mobilt lärande för företagets personal. Under en gemensam workshop berättade Telenors ledning för oss om sina strategiska fokusområden. Ett antal chefer gav dessutom sin input på vilka punkter de ansåg viktigast i programmet för mobilt lärande.

Storyboarden utvecklades kring Sören

Efter workshopen drog vi igång utvecklingen av programmet baserat på den information vi fått av Telenor. Den kreativa storyn byggdes runt Sören – en underhållande rollfigur som används i Telenors TV-reklam. Två särskilda Sören-filmer producerades för att ge utbildningsprogrammet lite extra krydda.

Utbildningen varade i tre veckor. Måndagar till torsdagar fick deltagarna vara med om en specifik situation som följdes av en fråga med tre svarsalternativ. Varje rätt svar belönades med 100 poäng och en lista över de högsta poängen uppdaterades i realtid. Varje fredag kördes en frågesport. Frågorna skulle besvaras så snabbt som möjligt med hjälp av mobilen. Ett fåtal deltagare med långsamma telefoner tyckte tyvärr att det var ett lite orättvist upplägg. Hur som helst så kunde vinnarna glädja sig åt fina priser. Huvudpriset var att delta i nästa Telenor TV-reklam tillsammans med Sören.

Storyboarden blev utgångspunkten för tekniken

För att skapa lite extra motivation så inleddes programmet med att deltagarna fick ett telefonsamtal från Sören. Förutom inspelade röstmeddelanden så användes SMS, mobila webbplatser och video för att engagera deltagarna under utbildningen.

Marknadsföring av programmet – en nyckeldel i processen

Eftersom det var frivilligt för de anställda att delta så blev marknadsföringen av programmet en viktig del av processen. Programmet marknadsfördes genom olika kanaler såsom SMS, e-post från Telenors VD, information på intranätet och interna möten (men den mest effektiva kanalen visade sig vara affischer på företagets samtliga toalettdörrar!). Totalt valde 65% av Telenors anställda att delta i utbildningen. Av dessa deltog 75% aktivt genom hela programmet.

Resultat

  • 95% – ”Nöjda” eller ”Mycket nöjda” med utbildningen
  • 60% – ”Bättre” eller ”Mycket bättre” kunskap om Telenors Varumärkesplattform
  • 94% – Anser att mobilen är ett bra verktyg för den här typen av utbildning

Några fler schyssta case