Bara 16% är engagerade av sitt jobb. . .

_MG_6888

Gallup har undersökt hur engagerade människor är i sina jobb. Resultatet är slående, men inte förvånande. Bara 16% är engagerade i sitt jobb; de samarbetar, är entusiastiska, letar nya vägar att nå bättre resultat och drar in nya kunder.

Hela 84% är inte engagerade i sitt jobb, varav 11% till och med är aktivt frånkopplade. De oengagerade kommer till jobbet och dödar tid i väntan på lunch eller rast. De aktivt frånkopplade är ute efter att skada företaget och upptar chefernas tid, orsakar olyckor, producerar sämre kvalitet och har högre sjukfrånvaro.

Från rapporten ”The State of the Global Workplace: Employee Engagement Insights for Business Leaders Worldwide” från Gallups pågående undersökning av arbetsplatser i mera än 140 länder från 2011 till 2012.

Världens samlade bruttonationalprodukt förväntas öka med 140 triljoner dollars over de kommande 30 åren och konkurrensen om att ta del i dessa triljoner kommer att bli ”Världscupen” inom världsekonomisk dominans. Vinnarna kommer att få trivsamma ekonomier och arbetsplatser. Förlorarna kommer att få oro och revolution. Och de länderna som väljer att dubbla antalet av engagerade medarbetare i varje företag kommer att inta den bästa positionen till att vinna största delen av de många triljoner.

 

Men hur engagerar man medarbetarna?

Efter 30 års studier av människans beteende på arbetsplatsen har Gallup identifierat strategier som kan hjälpa företag ändra hur de driver sina affärer. För att öka engagemanget och optimera växt behöver dessa 3 områden fokus framöver:

1. Att hitta rätt medarbetare och ledare

2. Att investera i sina medarbetares största talanger för att optimera deras prestationer.

3. Att investera i medarbetarnas urval, styrkor och välmående

 

1. Anställ rätt personer
Vem ett företag väljer att anställa som ledare är självklart ett mycket viktigt val eftersom ledare spelar en oerhört stor roll i att driva engagemang och motivation i företaget. Istället för att använda ledarjobbs som karriärvinster, så borde alla företag se det som unika roller med funktionella behov som kräver ett specifikt sett av talanger. För realiteten är att många människor som gör ett riktigt bra jobb i sina nuvarande jobb inte har de nödvändiga kunskaper eller talanger till effektivt att leda andra människor.

 

2. Utveckla anställdas styrkor och kompetenser
Medarbetare som är engagerade och som kan använda sina styrkor är mera produktiva och profitabla, stannar kvar på företaget längre, har gladare kunder och producerar ett högkvalitativt jobb. Därför är det viktigt att:

  • Hjälpa medarbetarna upptäcka sina styrkor
  • Se till att medarbetarnas största talanger följer förväntningar och krav i jobbet
  • Använda gruppmöten till att få alla att förstå, uppskatta och använda varandras styrkor
  • Inarbeta styrkor i prestationssamtal och utvärderingar och sätta mål baserade på styrkor
  • Skapa en miljö av ambassadörer för styrkor som hjälpar alla i organisationen att hitta sina egna styrkor

 

3. Fokusera på anställdas välmående
Anställda som är engagerade i sina jobb har bättre hälsa och hälsosammare vanor än dem som inte engagerar sig eller är aktivt oengagerade.Enligt Gallup bör ledare fundera över följande punkter när de sätter upp en plan för arbetsplatsens specifika behov:

  • Göra ’välmående’ till en organisationstrategi, precis som andra organisationsresultat.
  • Kommunicera en strategi kring välmående som ingår på samma nivå som alla andra förmåner företaget har för sina anställda.
  • Gör ledare ansvariga för integration och användandet av välmående program och insatser, så det användas aktivt
  • Planera hur hälsomässiga aktiviteter kan göras till individuella planer och målsättningar
  • Belöna hälsosamma val i arbetsdagen

 

Hur tänker ni om framtiden?

Vill ni vara med i kampen om de 140 triljoner dollars som världsekonomin kommer att växa med de kommande 30 åren? Många nya processer och mycket kommunikation att styra och underhålla i en redan krävande och fullsatt arbetsdag för både ledare och medarbetare.

Mobila och digitala strategier och insatser blir allt mer viktiga på dagens och framtidens arbetsplats för att vi kan navigera, överblicka och effektivisera vår arbetsdag och resultat. Kontakta oss på Mobilized Business redan idag för att diskutera vilka digitala lösningar som passar ditt företag och affärsstrategi både nu och inför framtida målsättningar.

För hela Gallups rapport, klicka här.

 

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du måste fylla i samtliga fält, försök igen!

Vill du veta mer?

Tack för ditt meddelande, vi hör av oss inom kort!
Du måste fylla i din e-post eller telefonnummer, försök igen!
Något gick snett, maila oss på hello@mobb.se eller ring oss på +46 733 099 003!
Mejla oss på hello@mobb.se
eller ring oss på +46 733 099 003 +46 733 099 003