Mobilstrategin – något som berör hela företaget

Den smarta mobilen är betydligt mer än ett nytt annonsmedium och en ny kanal for kunddialog. Mobilen kan tillföra värde till i stort sett alla områden av ditt företag – marknadsföring, sälj, utbildning, kundtjänst och produktutveckling. Detta betyder att du behöver bygga kompetens tvärs över företagets olika avdelningar – och strategin är inte något du bör lämna över till webbavdelningen!

Jag har arbetat inom mobil marknadsföring sedan 2006. Sedan dess har fokus legat på hur mobilen ska hitta sin plats i marknadsföringsmixen. Det har handlat om – och handlar fortfarande om – hur nya metoder för annonsering etableras i smarta telefoner, hur mobilen öppnar upp for kontextuell kunddialog, hur underhållande appar skapar uppmärksamhet kring varumärken och hur man kan knyta ihop sina kampanjer med en mobil satsning.

Allt det här är högaktuellt och mobilen är nu på god väg att bli en viktig del av storföretagens marknadsföring. Min poäng är att det inte får stanna där – inom marknadsavdelningen!

Redan i dag finns en rad exempel på hur mobilen tillför värde inom företagens viktigaste områden. Inom detaljhandeln så har mobilen redan blivit en betydelsefull säljkanal. Operatörer, banker och elbolag stärker sin kundtjänst (och sparar kostnader) genom självbetjäningsappar. Mobiltillverkare utbildar sina butikssäljare genom mobila utbildningsprogram. Marknadsundersökningar görs snabbare och billigare i mobilen. Interna processer och rapporteringar förenklas i mobila gränssnitt. Bolag räknar på miljövinster när det gäller att gå från papper till digitalt. Kända produkter och tjänster kan få en helt ny betydelse när mobilen möjliggör en högre nivå av kontextuell relevans.

Det är alltså mycket viktigt att de strategiska besluten angående mobila satsningar ligger hos ledningsgruppen. Först då kan man uppnå en god förankring, rätt prioriteringar och synergier mellan olika projekt och avdelningar.

BMW och Marks & Spencer är två bolag jag känner till som har förstått behovet av övergripande koordinering. Båda företagen har en mobilansvarig – en Chief Mobile Officer (CMO) – som arbetar tvärs över företagets olika avdelningar för att säkra kompetens, utveckling och genomföringar av mobila projekt.

Det här bör ditt företag ta tag i:

  1. Börja med den externa analysen

    Smarta mobiler innebär en stor förändring i beteende hos dina kunder och dina anställda. Men hur stor förändring pratar vi om? Ett tips på hur du kan ta reda på det är att se över hur stor del av dina kunder som besöker din webbsida via mobilen. Benchmarka också vad dina konkurrenter gör – sök kunskap där den redan finns (don’t reinvent the wheel).

  2. Fortsätt med den interna analysen

    Mobilen kan som sagt tillföra värde till i stort sett alla områden av ditt företag. Ta reda på inom vilka områden en mobil satsning skulle kunna göra störst skillnad. Prioritera och kör i gång projekt baserade på analyser och "business case".

  3. Tillsätt en CMO inom företaget

    CMO är den person som får ansvar för att utveckla strategin, sätta roadmap, utbilda internt, hitta samarbetspartners och genomföra projekten.

 

Och sist, men inte minst – påbörja din mobila resa redan i dag! Dina kunder och anställda är redan där.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du måste fylla i samtliga fält, försök igen!

Vill du veta mer?

Tack för ditt meddelande, vi hör av oss inom kort!
Du måste fylla i din e-post eller telefonnummer, försök igen!
Något gick snett, maila oss på hello@mobb.se eller ring oss på +46 733 099 003!
Mejla oss på hello@mobb.se
eller ring oss på +46 733 099 003 +46 733 099 003